به من دروغ بگو
خیلی خوب میشد اگر می توانستیم بفهمیم چه وقت طرف مقابلمان به ما دورغ میگوید! از آنجایی که انسانها موجودات پیچیده ای هستند در بیشتر مواقع فهمیدن این موضوع کار دشواری بنظر میرسد، خصوصا الان که در عصر دروغ و دروغگویی بسر می بریم.
نه تنها قبح دروغ در میان آدمها کم کم داره از بین میره و بعنوان یک عمل معمولی توی جامعه و در میان مردم جا افتاده بلکه ابزار دروغ هم توسعه پیدا کرده، مثل همین دنیای مجازی که از طریق انواع شبکه های اجتماعی راه دروغگویی و شایعه پراکنی را هموار میکنه. البته باز از نظر من به خود آدمها و خصلت شون برمی گرده که از هر وسیله ای چطور استفاده کنند.
از آنجایی که ماهیت دروغ پنهان کاریست، آدمها به هنگام دروغ گفتن برای پنهان کردن حقیقت حرکاتی را از صورت و بدن خودبروز می دهند که می تواند در بیشتر مواقع دروغ آنها را آشکار کند و به اصطلاح خودمانی دروغش را لو دهد و مشتش را پیش شما باز کند. اولین و بیشترین نشانۀ بدن یا همان زبان بدن (body language) حرکات و حالات چشم ها هستند. آدمهای دروغگو، هر چند حرفه ای، نمی توانند کذب ادعای خود را در چشمان شان پنهان کنند و با کمی تجربه از سوی شما دستشان رو می شود.
*** بیاییم برای یک بار هم که شده این موضوع را به سیاست و دیگران تعمیم ندهیم، همه ما میدانیم دور و برمان چه خبر است! این بار به خویشتن خود بنگریم و کمی تامل کنیم که آن زمان که می گوییم از دروغ و دروغگو متنفریم، واقعا اینگونه است؟! تا چه حد در زندگی و روابط خود با دیگران صافو صادقیم؟
چند سال پیش مجموعۀ تلویزیونی در امریکا ساخته شد تحت عنوان “به من دروغ بگو” (Lie To Me) در این فیلم، زمان اقرار گرفتن پلیس از متهم، شخصیت اصلی فیلم که یک کارشناس حرفه ای بود نشانه های زبان بدنی متهم را زیر نظر داشت و صحت و سقم حرفهای او را بررسی می کرد.
در این پست میخواهم دوازده روشی را که با آنها می شود درست یا نادرستی حرف های شخص مقابل خود را تشخیص دهید ارائه دهم:
- لبخند ساختگی. برای یک دروغگولبخند واقعی بسیار دشوار است. چنانچه یک لبخند واقعی موجب چین خوردگی گوشه چشما ها و تغییر تمام صورت می شود. و این درحالیستکه لبخند دروغین فقط شامل حرک دهان می شود.
- زمان واکنش غیر معمول. موقع طرح دروغ ( و تمرین آن در ذهن)، اشخاص فریبکار معمولا سریع تر از افراد راستگو پاسخ می دهند. و اگر نسبت به موضوع غافلگیر شوند، شخص دروغگو زمان بیشتری را برای واکنش صرف می کند. چنانچه فرآیند پنهان کردن حقیقت و ساختن دروغ زمان بیشتری می برد.
- نشانه های کلامی. بهنگام دروغ گفتن، آوا یا همان صوت صدای شخص بلند تر از معمول می شود. نشانه های دیگر کلامی عبارتند از درهم و برهم حرف زدن، جمله بندی های انتخابی، لکنت زبان و لفاظی (بکار بردن بیشتری از کلمات). به اصطلاح لقمه را دور سر گرداندن!
- ترشح بیش یا کمتر از معمول بزاق دهان. قورت دادن آب دهان بطور ناگهانی و یا برعکس نیاز به نوشیدن آب بطور مداوم بخاطر اینکه دهان شخص دروغگو به اصصلاح خشک شده است.
- اتساع مردمک و یا همان گشاد شدن چشم ها. یک دیگر از نشانه های غیر کلامیست که که تقریبا پنهان کردن آن غیر ممکن است. هر چه دروغ بزرگتر، چشم ها گشاد تر می شوند.
- تغییر در تعداد پلک زدن. شخصی که درحال دروغ گفتن است کمتر پلک می زند و پس از دروغ بلافاصله این تعداد افزایش می یابد بطوری که گاه به هشت برابر تعداد طبیعی می رسد.
- حرکات پا. یکی دیگر از نشانه های غیر کلامی و یا زبان بدنی شخص بهنگام دروغ گفتن است حرکات عصبی پا می باشد. لرزش مدام پا، بیقراری، چرخاندن پا بدور پایه های صندلی، دراز کردن و جم کردن مدام پاها و یا حتی لگد زدنهای مینیاتوری و ظریف.
- لمس صورت. بینی شخص درحال دروغ گفتن شاید دراز نشود! اما وقتی به دقت نگاه کنید متوجه خواهید شد که وقتی شخصی درصدد دروغگویی و یا گفتن یه حرف بسیار عجیب و غریب است، اغلب ناخودآگاه بینی خود را مالش می دهد.( این مسئله اغلب به این دلیل است که حجوم آدرنالین موجب باز شدن مویرگها و خارش مدام بینی می شود. پوشاندن دهان و گاه چشمها هم از نشانه های زبان بدن بهنگام دروغ گفتن است.
- ناسازگاری. وقتی شخص حرفی را که می زند باور دارد، حرکات بدن و عبارات کلامی او با هم سازگاری دارند. مانند حرکات سر به اطراف درحالیکه “بله” می گوید یا وقتی که شخص اخم کرده و به زمین خیره شده است درحالیکه به شما می گوید خوشحال است، علامت فریبکاری و یا دست کم درگیری درونی اوست.
- تغییر در حرکات بدن. در اغلب مواقع برای اینکه دروغ شخص برملا نشود شخص بدن خود را بطور غیر طبیعی ثابت نگه میدارد. در مواقع دیگر خصوصا هنگامی که از وی پرسش های کاوشگرانه می شود متوجه حرکاتی که برای آرام کردن خورد بروز می دهد بشوید مانند به دندان گرفتن لب ها، مالیدن دست ها به یکدیگر، بازی کردن با جواهرات و یا دست کشیدن مدام به موی سر.
- میکرو- عبارت. همانگونه که از اسمش مشخص است تشخیص عبارت بسیار ظریفی که مغایر با کلمات بقیه جمله دارد بسیار دشوار است، آنچه را که می بینید باور کنید نه آنچه را که می شنوید.
- نظر اجمالی و سریع جهت بررسی. کمتر مواقعی هم پیش می آید که شخص دروغگو پس از گفتن دروغ، سرش را پایین می اندازد به اطارف نگاه می کند و بعد دوباره نظراجمالی به شما می اندازد تا بررسی کند ببیند حرفش یا بهتر بگویم دروغش خریدار داشته است یا خیر؟
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0